Klíma kompromisszumok nélkül

Klíma kompromisszumok nélkül

Műszaki információkat, letölthető katalógusokat találhat ezen az oldalon a FUJITSU termékekről

Katalógus letöltés

Európa vezető hűtő, hőszivattyűs és szellőztető rendszerek forgalmazója

Daikin termékkatalógus
   

A svédek felhasználják az adatközpontokban termelődő hőt

22 Feb, 2017

Lehet meglepő lehet egyesek számára, de minden e-mail, feltöltött kép vagy videó karbon lábnyommal jár. Ezeket adatközpontokban tárolják, amik folyamatosan hőt termelnek, ráadásul elektromosságot igényelnek a hűtéshez. Stockholmban ezt a hőt szeretnék valami egészen másra felhasználni.

A legtöbb adatközpont nem túl környezetbarát létesítmény. Becslések szerint ugyan annyi energiát használnak, mint a légi-közlekedési ipar, de ez a következő évtizedben megháromszorozódhat. Az itt termelődő hő mindig is sok fejtörést okozott az üzemeltetőknek, hiszen nem elég hogy kárba vész ez az energia, de még plusz energiát is igénybe vesznek, hogy hűtsék a szervereket.

Stockholmban, Svédországban azonban úgy döntöttek valahogy meg fogják oldani, hogy ezzel a hővel házakat fűthessenek majd. Úgy tartják, hogy egy ilyen megoldással a városok teljesen elszakadhatnának a fosszilis energiahordozóktól. Stockholm városában elindult egy új kezdeményezés, a Stockholm Data Parks, aminek a lényege, hogy egy olyan adatközpontot hozzanak létre, ahol "nem pazarolják a hőt."

sweden2

Egy 10 megawattos energiaközpont akár 20.000 lakást is be tud fűteni, legalább is ezt állítják, és ez is lenne a cél. Az új adatközpontokat megújuló energiával üzemeltetnék, a keletkező hőt pedig eladnák a Fortum Värme szolgáltatónak, akik már korábban elkezdtek eltávolodni a fosszilis forrásoktól, és inkább biomasszával vagy szeméttel állították elő a hőt.

Stockholm bizonyos kerületeiben már most is együtt dolgoznak kisebb adatközpontokkal a távhő szolgáltatók, ezt szeretné most kiterjeszteni az egész városra és egységesíteni az SDP. A honlapjukon az áll, hogy ők összehozzák a szolgáltatókat, előkészítik az átállást és "minden szükséges infrastruktúra elemet biztosítanak majd mind az adatközpontoknak, mind a hőszolgáltatóknak." Az elektromos hálózat üzemeltetője már fel is készült a dologra.

swden1

Jelenleg is vannak adatközpontok, amik megújuló energiával működnek, de ha a termelődő hőt hasznosítani tudják, akkor ez azt jelentené, hogy ezek a központok karbon pozitívak lehetnének. Egy 10 megawattos adatközpont átalakítása akár 8.000 tonnával csökkenthetné a káros anyag kibocsátást. Mivel Stockholm 2040-re teljesen szén-mentes szeretne lenni, az SDP egy hatalmas löketet adhat az egésznek.


Forrás: https://www.fastcoexist.com/


A LOGALL Kft. a Magyar Cetelem Bank Zrt. hitelközvetítője, a Bank a hitelbírálathoz szükséges dokumentumok meghatározás- ának, valamint a hitelbírálatnak a jogát fenntartja. Érvényes: 2016.07.06-tól visszavonásig. A referencia THM a megjelölt hitelösszeg és futamidő figyelembevételével került meghatározásra, a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.)Korm.rend. 9.§-a alapján. www.cetelem.hu/aruhitel/online_aruhitel
2018. ŐSZI AKCIÓS KLÍMAKÉSZÜLÉKEINK
Több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában, melynek keretében nulla százalékos kamattal
Logall Kft minőség politikai nyilatkozata.
Webfejlesztés: DevelMedia